Tien vragen aan Marjan

Het heeft even geduurd, maar daar is-ie weer: tien vragen aan..
Marjan dit keer. Marjan is P&O-adviseur en heeft twee kinderen.

20151129_151325

1. Hoe ziet je administratie er uit? Foto graag
Mijn administratie is heel simpel. De papieren rekeningen zitten in een map, de digitale rekeningen in een digitale map. En mijn in-en uitgaven zet ik op een rijtje in een excelbestand. Als er een rekening binnen komt, betaal ik hem meteen, zet een krul op de rekening en stop die chronologisch in de map. Het meeste gaat via de bank en heel veel automatisch.

2. Hoe was je financiële opvoeding?
Voor mijn ouders was het normaal om zuinig te leven. Soms was dat een noodzaak maar vaak was het ook een sport om de beste koop te vinden en zo min mogelijk uit te geven. Mijn ouders hadden totaal geen last van status. Wij hebben jarenlang Skoda gereden toen dan echt “not done” was. Mijn ouders konden ook heel goed grote uitgaven nog even uitstellen. Ik herinner me nog dat er een suikertante van mijn moeder overleed en een redelijk groot bedrag aan haar nichten en neven naliet. De hele familie reed na een paar maanden in een nieuwe auto behalve mijn ouders.
Toch was er altijd geld voor leuke dingen en was het geen probleem als we een keer een wat groter bedrag verbraste. Ook was er altijd het benodigde geld voor extra schooldingen en bijles.

3. Wat geef je wekelijks (of maandelijks) uit aan boodschappen?
Ik schat zo’n € 80,- per week

4. Wat was je laatste grote aankoop?
Smartphone

5. Noem eens een financiële blunder.
E-reader. Ik kocht hem voor mijn opleiding omdat ik dan niet alle reader zou hoeven uit te printen. Maar pdf-bestanden met krantenartikelen ed. kon je er toch niet op lezen. Bovendien liep hij heel vaak vast en zat er geen functie op dat je er zonder lampje in het donker mee kon lezen. Weinig plezier van gehad.

6. Reserveer je voor vervanging van bv auto of huishoudelijke apparaten?
Op dit moment niet. Ik leef in de gelukkige omstandigheid dat ik voldoende reserves heb en heb er voor gekozen om de komende jaren bewust een beetje op in wil teren. Mijn sparen is dus eigenlijk zo min mogelijk interen.

7. Spaar je en zo ja waarvoor, zo nee waarom niet?
Zie boven

8. Heb je een bezuinigingstip die je met ons wil delen?
Mijn vader zei altijd: “Ga na de winkel en pak datgene wat je wil hebben uit het rek. Hou het even vast …….. en leg het weer terug. Dan heb je het even gehad en het heeft niets gekost’

De moraal van het verhaal: vraag je bij alles wat je wilt kopen af of je het werkelijk wilt hebben, of je misschien thuis al zo iets hebt, of je er echt meer lol van hebt om dat het je alleen maar in de weg zal staan en of je er werkelijk gelukkig van wordt. Het is mijn ervaring dat je meer geluk krijgt uit mooie herinneringen dan uit spullen.

Klein tipje: Altijd alle restjes groenten (hoe weinig ook) in te vriezen. In de koelkast vergeet je ze vaak en dan eet je ook twee of drie dagen hetzelfde. Die kleine hoeveelheden zijn heel erg handig ergens bij of in.

9. Over welk onderwerp zou je in mijn blog willen lezen?
Tips om te besparen zijn altijd leuk maar hoe je geniet van kleine dingen is ook heel waardevol.

10. Ik zou graag de financiën willen inzien van..
Iemand die een inkomen heeft boven de Balkenende-norm.

Marjan, bedankt voor het meedoen! In mijn volgende blog zal ik reageren op je antwoorden.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s