budgetcursus

ja-nee-sticker
Net als vóór de zomervakantie, geef ik weer een budgettraining bij mij in de stad. Dit keer samen met Ank, een door de wol geverfde voormalige bankmedewerker.
Net als bij de eerste cursusgroepen, is de sfeer weer goed en zijn de deelnemers openhartig. Het zijn zelfs gezellige avonden! Mij verbaast dat niet maar bij de cursisten druipt de opluchting van de gezichten als ze merken dat we geen zware kost presenteren. En dat er geen bekenden van hen aanwezig zijn..
Geld en gezelligheid, een aparte combinatie. Maar het kan dus.
Er wordt erg gelachen om bespaartips, de een nog gekker dan de andere. Zoals besparen op je energierekening door twee droge handdoeken mee te laten draaien in de wasdroger. Een ander deed er tennisballen in om de boel vlug droog te hebben. Anderhalf jaar van het ene proefabonnement naar het andere hoppen. Maandelijks op 90graden wassen zodat je wasmachine langer mee gaat. Een halve vaatwastablet gebruiken. En zo had ieder wel zijn of haar favoriete tip. Van een andere orde: je afval in de gemeentelijke prullenbak stoppen. Daar werd afkeurend om gelachen.. (en er staat een boete op).
Nog een leuke: kostgeld vragen aan je inwonende volwassen kind en het bedrag apart zetten voor het moment dat zoon- of dochterlief op zichzelf gaat wonen. Dat zeg je er natuurlijk niet bij en het spekt je rekening niet, maar je voedt er wel je kind financieel mee op.
Met al die tips kun je avonden vullen en krijg je iedereen aan het praten. En door er met elkaar van gedachten over te wisselen, kijkt ieder weer frisser naar z’n eigen bedoeninkje.
Niet dat we hele avonden over praten bespaartips praten hoor. Het gaat ook over hoe je je papierwinkel opruimt, of je folders leest om je favoriete producten in te slaan, of juist een nee/nee-sticker op de deur hebt om verleidingen te ontwijken. Hoe je een maand- en jaarbegroting maakt. Wat je wel en niet verzekert. We zijn nog niet eens op de helft. Volgende week hebben we weer een gezellige avond met koffie, koek, thee en tips.

Meer lezen over besparen? Kijk op bijvoorbeeld
http://www.nibud.nl/geldtips/valkuilen-en-verleidingen/
http://bespaar-tips.com/

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s