zak geld

foto-21
Mama, die en die weet niet wat hij met z’n zakgeld moet!
Vol verbazing hoorde mijn dochter haar klasgenoot aan. Voor de duidelijkheid: het ging hier niet om een paar tientjes; nee, honderden euro’s stonden er op de lopende rekening. Ze opperde nog wat suggesties als ‘dan zet je het apart voor je rijbewijs’. Antwoord: dat betalen mijn ouders. ‘Voor je studie dan?’ Zelfde antwoord.
Daar kon ze zich even niets bij voorstellen. Dat je alles al hebt: laptop, telefoon, fiets, tablet. Die je zelf, nieuw, hebt uitgezocht. Geen marktplaatsje.
Zíj zou het wel weten: ik zag haar dromerige ogen denken aan die ene kledingsite, dat rijbewijs, laptop naar keuze, kadootjes voor vriendinnen, sparen.

Heerlijk natuurlijk als je, als kind, je geen zorgen hoeft te maken hoe je je grote en kleine dromen financieel gaat realiseren.
Niet dat ik mijn kinderen geen rijbewijs gun, maar ik kan het ze simpelweg niet beloven. Met die studie komt het wel goed, al zullen ze er ook zelf voor moeten werken.
Hoe zou ik mijn kinderen financieel opvoeden als het geld bij mij tegen de plinten klotste? We zouden het vooral erg druk krijgen met shoppen denk ik. Niks verveelde zondagen waarop je uit arren moede maar koekjes gaat bakken en monopoly spelen.
Ik hoop dat ik ze dan toch de waarde van geld kan laten ervaren. Dat niets vanzelfsprekend is en dat er niks mis is met het uitstellen van je verlangens door te sparen. Geen instant bevrediging van je wensen maar bewuste keuzes maken. Ook is er nog zoiets als milieu: hoe minder je uitgeeft, hoe minder je vervuilt.

Tot die dag komt zal ik iets anders moeten verzinnen dan een rijbewijs om mijn kinderen niet te laten roken voor hun achttiende..

Op de foto: de postbakjes van mijn kinderen. Ook handig voor andere rommel.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s