10 vragen aan Arianne

foto-20
Vandaag stel ik tien vragen aan Arianne, medewerker reisorganisatie, meubelmaker en moeder van een elfjarige.
1. Hoe ziet je administratie er uit? Foto graag
Ik heb drie grote ordners waar ik alle afschriften, overzichten en polissen van belang in opberg. Ze liggen verborgen onder een stapel nog op te bergen afschriften, overzichten en polissen.

2. Hoe was je financiële opvoeding?
Ik kan me niet herinneren dat er vroeger veel over geldzaken gesproken werd, dat was iets wat mijn vader deed in de avonduren. Niet dat er met geld over de balk gesmeten werd: mijn ouders waren vrij spaarzaam.

3. Wat geef je wekelijks (of maandelijks) uit aan boodschappen?
Ik gok een euro of 300 per maand aan eten voor mij en mijn dochter. Aan kleding niet veel, ik koop veel tweedehands.

4. Wat was je laatste grote aankoop?
Een tuinhuis! Van bijna 3000 euro, die ik vanavond ga overmaken. Tegelijk mijn grootste aankoop ooit.

5. Noem eens een financiële blunder.
Bij mij gaat “goedkoop is duurkoop” nog wel eens op. De laatste keer was toen ik via Marktplaats voor 50 euro een werkbank kocht. Veel te klein, ik was verleid door de prijs. Maar gelukkig kon mijn vader hem goed gebruiken.

6. Reserveer je voor vervanging van bv auto of huishoudelijke apparaten.
Ja. Niet alleen dat, ik wil ook een buffertje hebben voor het geval ik tijdelijk zonder werk kom te zitten. Inmiddels is die buffer zo groot geworden dat ik me ineens realiseerde dat ik me een werkplaats kan veroorloven (het tuinhuis), en nog een bank ook. Die wordt over een maand geleverd.

7. Spaar je en zo ja waarvoor, zo nee waarom niet?
Wanneer mijn tuinhuis staat wil ik een houtkachel, een paar houtbewerkingsmachines en goed gereedschap kopen. Deels kan dat nog van het overgebleven spaargeld. Als ik daarna zonder werk kom te zitten kan ik meubels maken 

8. Heb je een bezuinigingstip die je met ons wil delen?
Er is weinig zo persoonlijk als de manier waarop mensen geld uitgeven. Je kunt geld besparen door euroshopper producten te kopen, maar daar wordt niet iedereen gelukkig van. Je kunt ook je vakantiegeld opzij zetten, maar misschien doe je jezelf wel enorm tekort. Je kunt je verwarming een graadje lager zetten, maar misschien maak je je winterdip daarmee wel nog ondraaglijker. Ik spaar denk ik het meest door mijn belastingteruggave ieder jaar bijna integraal over te zetten naar mijn spaarrekening. Verder ontvang ik eens in de twee tot vier maanden alimentatie voor mijn dochter. Daarvan zet ik soms ook een deel apart.

9. Over welk onderwerp zou je in mijn blog willen lezen?
Hoeveel geld is je vrije tijd waard? Stel, je kunt in je basisbehoeften voorzien en hebt geen financiële problemen. Hoeveel vrije tijd ben je dan bereid in te leveren voor meer inkomen? En: in hoeverre laat je je beïnvloeden in je uitgaven door sociale normen? Bijvoorbeeld bij het kopen van kado’s, of wanneer je op stap bent met vrienden.

10. Ik zou graag de financiën willen inzien van..
Ik lees liever een boek.

Dankje Arianne! Vooral met je antwoorden op vraag 8 zet je mij tot denken aan: niet bezuinigen om het bezuinigen maar je prioriteiten bepalen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s