10 vragen aan A&M

Vandaag weer een ’10 vragen aan..’
Arjen is tuinbouwdocent, Margaretha verpleegkundige. Samen hebben ze drie kinderen, waarvan de middelste in het buitenland woont.
Schermafdruk 2015-08-24 15.28.31
1. Hoe ziet je administratie er uit? Foto graag
Wij gebruiken een Excel document dat ik een keer gemaakt heb. We houden alles nu heel consequent al 2 jaar bij.
Ongeveer 2 keer per maand gaan we samen achter de computer zitten en gaan we de online bankafschriften langs en vullen alles in in ons Exceldocument. Vanaf volgende maand is de lay-out iets anders omdat we op dit moment niet goed zicht hebben op grotere uitgaven die over meerdere maanden moeten worden uitgesmeerd. We gaan dus meer gebruik maken van onze spaarrekening (die meestal leeg is) en dat gebruiken voor autoreparaties, onverwacht hoge zorgkosten en kosten aan het huis. Het saldo van de spaarrekening gaan we dan ook op een aparte sheet bijhouden, die meerdere maanden bevat zodat zulke incidentele (grote) uitgaven ook beter gepland kunnen worden.

2. Hoe was je financiële opvoeding?
Van mijn ouders helemaal niet. Later heb ik in mijn opleiding geleerd hoe je moet boekhouden en ook voor mijn bedrijf altijd zelf de boekhouding bijgehouden. Maar daar was ik altijd alleen verantwoordelijk voor de uitgaven; maar in een gezin moet je het samen doen. Ieder heeft zijn eigen prioriteiten en dat botst wel eens, dus is het moeilijker om te plannen dan een bedrijf!

3. Wat geef je wekelijks (of maandelijks) uit aan boodschappen?
We hadden een gezin met 3 kinderen (2 tieners en 1 jonkie), en eerst was het 250 euro per week. Toen zijn we een huishoudportemonnee gaan gebruiken en ging het naar 200 euro per week (zie tip vraag 8). Nu hebben we nog 1 tiener en 1 jonkie en merken we dat we nog verder kunnen besparen: 150 gaat waarschijnlijk niet helemaal lukken, maar 170-180 moet zeker kunnen. En dan kopen we nog redelijk veel biologische producten: melk, vlees, aardappelen, boter, wijn, brood (bijna) altijd bio; de rest varieert. Volkstuin levert op het moment alle groenten die we nodig hebben (ook bio natuurlijk).

4. Wat was je laatste grote aankoop?
Wasmachine begaf het plotseling: 430 euro voor een nieuwe Siemens. We hebben nog gekeken naar tweedehands Mieles, die kosten ook 400 euro; toen hebben we besloten om een nieuwe Siemens te kopen met 2 jaar garantie. Margaretha is matig tevreden (had achteraf misschien toch liever de Miele gehad…)

5. Noem eens een financiële blunder.
Dit was niet privé, maar voor mijn tuinbouwbedrijfje, maar desalniettemin wel een pijnlijk geval: ik had voor mijn website een plaatje ergens van het internet geplukt en gebruikt voor het logo van mijn bedrijf. Op een dag in december kreeg ik een brief van een advocaat van Getty Images of ik dat plaatje wel onmiddellijk van mijn website wilde halen want daar zat beeldmerkrecht op, en als ik onmiddellijk 1200 euro zou betalen, zouden ze van verdere rechtszaken afzien. Ik heb het met een advocaat besproken en het bleek allemaal legitiem en ik had geen andere keus dan om het te betalen: auw auw auw!! Ik liep al een tijdje met het idee om cursussen te gaan geven om in de winter wat bij te verdienen: dit incident gaf de doorslag om daar meteen mee te beginnen en niet langer te twijfelen. De cursussen waren een groot succes en maakten uiteindelijk bijna de helft van de omzet van he bedrijfje uit… Maar: nooit plaatjes jatten van het internet!!!

6. Reserveer je voor vervanging van bv auto of huishoudelijke apparaten?
Niet echt – zie 2. Daar willen we dus mee gaan beginnen maar tot nu toe is dat in de afgelopen 10 jaar nog nooit gelukt. Als iets het begeeft, kopen we een andere en doen we een paar maanden heel zuinig aan. Dat is tot nu toe altijd goed gegaan maar niet echt verstandig.

7. Spaar je en zo ja waarvoor, zo nee waarom niet?
Nee, echt sparen doen we niet. We hebben 1000 euro op de spaarrekening en dat is ook nog maar sinds kort (vakantiegeld). Het is geen bewuste keuze om niet te sparen, eigenlijk zouden we dat wel willen maar het komt er niet van. Als we geld over hebben kopen we er altijd iets leuks van voor het huis, of voor de volkstuin… Sinds we een eigen huis hebben (1 jaar nu) zijn we wel overal tegen verzekerd (arbeidsongeschiktheid en doodgaan etc) en lossen we af op onze hypotheek, dat is ook een beetje als sparen, vooral als de huizenprijzen weer omhoog gaan. We hebben op het dieptepunt van de huizenmarkt ons huis gekocht (en hoefden niets te verkopen/aflossen want we kwamen uit het buitenland waar we 10 jaar hadden gehuurd), dus we hebben goede hoop dat als we het huis eens verkopen, dat we er wellicht wat aan over houden.

8. Heb je een bezuinigingstip die je met ons wil delen?
Wij werken sinds een paar maanden met een huishoudportemonnee! En onmiddellijk hadden we 50 euro per week over! We waren zelf helemaal verbaasd, maar als je boodschappen doet met de bankpas heb je toch minder zicht op hoeveel je hebt uitgegeven en of dat extra pak koekjes, flesje wijn, (vul maar in) nog binnen het budget past. Als je gewoon briefjes en muntjes in een portemonnee hebt, zie je onmiddellijk hoeveel er nog over is. Ik vul de portemonnee altijd op vrijdag, doe dan de boodschappen. We eten lekker tijdens het weekend en soms is het woensdag of donderdag een beetje karig maar dat valt eigenlijk ook meestal nog wel mee. We proberen zo min mogelijk na de grote boodschappendag nog in de winkels te komen, maar we gaan nog wel een paar keer naar de biologische bakker etc. De grote shop op vrijdag is zo’n 120 euro, vaak nog kaas van de markt voor 20 euro, daarna zou het eigenlijk niet veel meer moeten zijn.

9. Over welk onderwerp zou je in mijn blog willen lezen?
Sparen: waarom lukt dat mensen wel of niet. Hoeveel spaarrekeningen hebben ze, doen ze automatisch sparen. Wanneer geven ze zichzelf toestemming om het uit te geven? Doe je aan korte-termijnsparen voor kapotte wasmachines en auto’s, doe je ook aan lange-termijnsparen (waarvoor?). Wij krijgen in december 13e maand, in mei vakantiegeld: waarom zou je nog sparen? Is sparen een deugd of is het een soort calvinistisch masochisme, een relict uit de tijd van boete en schuld?

10. Ik zou graag de financiën willen inzien van..
… een gezin met delfde samenstelling (2 ouders, 2-3 kinderen) waarvan alleen de vader (of moeder) werkt. Kan dat nog tegenwoordig?

Arjen en Margaretha, bedankt voor jullie openhartigheid, het is best bijzonder om je financiële overzicht te delen met de ‘hele wereld’. En ik hoop vooral inspirerend: zoveel mensen, zoveel exceloverzichten..

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s