status

niks
Waar doen ze het van?
Tja, als je je afvraagt waar mensen het van doen, dan kan dat betekenen dat je hen bewondert, of, afhankelijk van je karakterstructuur, dat je stikjaloers bent. En alles daar tussenin.
Maar goed, je merkt op:
– dat Marietje meer uitgeeft dan je zou verwachten gezien de functie die ze heeft.
– (met je boerenrekenverstand) dat Jantje in een huis woont dat hij nooit kan betalen gezien zijn modale inkomen.
– dat Pietje altijd merkkleding draagt terwijl hij toch echt alimentatie voor vier kinderen moet betalen.
– dat Truusje bourgondisch eet, drinkt en rookt terwijl ze zegt geen cent te makken te hebben.
Nou ja, die laatste is misschien geen goed voorbeeld. Als Truusje wat vaker door de knieën zou gaan in de supermarkt, één pakje per week in plaats van per dag rookt en om de dag nuchter blijft (reëel toch?), kan ze volgend jaar vast een weekje op vakantie.
Maar in die andere gevallen: je verbaast je over hoe die kennis van jou het ‘em flikt. Bent een beetje jaloers op dat grote huis, terwijl jij nog niet eens een hypotheek voor een garagebox kunt krijgen. Veroordeelt de nonchalante levensstijl van dat nichtje – jij zou veel verstandiger met je geld omgaan.
En wij dan, doen wij ons beter voor dan het geval is?
Met lichte schroom (ja geld en status is taboe, zeker weten) durf ik daar wel eerlijk over te zijn (je bent een blogger of je bent het niet). Een paar dagen Amsterdam, museumpje hier, koffietje daar, uit eten of het niets is. Kinderen die goedgekleed rondlopen. Mijn nieuwe lamp boven de eettafel. Mijn nieuwe teevee! Ja, ik ben best trots op mijn verworven bezittingen en vind het helemaal niet erg als men zich afvraagt waar ik het van doe. Maar behalve de zelfverworven bezittingen zijn er ook bezittingen die je komen aanwaaien. Als mijn dochter een week op schoolreis naar Amerika gaat, zeg ik lang niet tegen iedereen dat ze het zelf bij elkaar gespaard heeft. Of die coole sportschoenen van mijn zoon – die hij van opa en oma heeft gekregen. Laat ze maar denken. Raar ja hoe dat werkt. Maar dat is ook omdat ik weinig heb: graag hang ik de stoere vrouw uit die het allemaal wel rooit (imago ja, niets kwetsbaar opstellen). Andersom zou ik, als ik het breed had, weer prat gaan op het feit dat ik zo gewoon ben gebleven en expres bij de Aldi m’n karretje volladen. Ik ken ze hoor, rijke mensen die graag laten zien hoe normaal ze zijn. Ook raar ja. Wel interessant.
En om terug te gaan naar Jan, Piet en Klaas: die worden misschien door familie gesponsord. Hebben een erfenis gekregen. Of hebben gewoon een wietplantage op zolder.
Kortgezegd: kijk uit met oordelen, je weet het namelijk niet.

(Die zuurstoknikes heb ik gratis gekregen)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s