10 vragen aan Tineke

Afb0272 Afb0270

Vandaag 10 vragen aan Tineke, mijn collega-vrijwilliger met wie ik onlangs een budgetcursus gegeven heb:

1. Hoe ziet je administratie er uit? Foto graag
Een ordner, een kistje en een brievenstandaard waar ik de dagelijkse post in doe. En een excell-sheet voor de begroting en het kasboek.

2. Hoe was je financiële opvoeding?
Mijn ouders gaven wel een goed voorbeeld: werken voor je geld, liefst alleen lenen voor een hypotheek of studie, een vrij sobere levensstijl, maar als we een dagje uit gingen dan werd er ook wel behoorlijk uitgepakt. Er werd weinig over geld gepraat.

3. Wat geef je wekelijks (of maandelijks) uit aan boodschappen?
Over de maanden januari t/m juni heb ik gemiddeld 133 euro per maand uitgegeven aan eten en drinken en 14 euro voor persoonlijke verzorging (eenpersoonshuishouding)

4. Wat was je laatste grote aankoop?
Voor 330 euro heb ik een maand of wat geleden twee prachtige lampen gekocht: een bureaulamp en een staande lamp. Ik heb wel 30 euro van de prijs afgepraat en mijn oude lampen voor 60 euro verkocht aan een broer en een vriendin. Dus eigenlijk gaat het ‘maar’ om 240 euro.

5. Noem eens een financiële blunder.
Ik heb onlangs een korte opleiding gevolgd. Achteraf blijkt deze opleiding maar van beperkt nut te zijn de arbeidsmarkt Bovendien had het veel goedkoper gekund bij een ander opleidingsinstituut.
Als ik meer vooronderzoek had gedaan dan was ik daar op tijd achter gekomen. Zo ontzettend jammer van het geld!!

6. Reserveer je voor vervanging van bv auto of huishoudelijke apparaten
Ik probeer 200 euro per maand opzij te zetten voor onderhoud en inrichting van mijn huis, voor dierenartskosten (twee katten), kleding, vrije tijdsbesteding en hobby, onverzekerde ziektekosten, onderhoud aan de auto, maar niet voor vervanging van de auto. Als ie kapot gaat, dan koop ik alleen een nieuwe (occasion) als het op dat moment mogelijk is.

7. Spaar je en zo ja waarvoor, zo nee waarom niet?
Ja, ik spaar maandelijks voor de reserveringen en leuke dingen. De belastingteruggave, vakantiegeld e.d. zet ik op een aparte spaarrekening voor de niet-maandelijkse vaste lasten. Daar kom ik verder niet aan. En ik heb nog een bedrag op een spaarrekening staan waarvan het de bedoeling is dat je er drie jaar van afblijft. Eigenlijk weet ik niet meer waarom ik dat gedaan heb, misschien voor mijn pensioen. Want ik ga over drie jaar namelijk met pensioen… ha-ha.

8. Heb je een bezuinigingstip die je met ons wil delen?
Het belangrijkste is dat je van jezelf weet wat je belangrijk vindt. Ik vind bijvoorbeeld wonen in een gezellig huis belangrijker dan elk jaar op vakantie gaan. Dan is het de kunst om niet onder sociale druk toch vaker op vakantie te gaan dan ik wil. En genieten van genoeg, de kleine dingen van het leven. Bijvoorbeeld: tijdschriften lezen in de bieb met een heerlijk bekertje cappuccino i.p.v. zelf –tig abonnementen hebben.
Voor inspiratie lees ik het blad Genoeg, lijfblad voor consuminderaars. En ik maak mijn eigen wasmiddel van 40 gram geraspte handzeep, 40 gram soda en twee liter water. Koken en laten stollen en dan met een garde of je handen weer vloeibaar maken. Dit zijn alweer 4 bezuinigingstips.

9. Over welk onderwerp zou je in mijn blog willen lezen?
Ik hou ervan om huishoudboekjes van anderen in te zien inclusief prioriteiten en bezuinigingstips.

10. Ik zou graag de financiën willen inzien van..
Mensen met een eenpersoonshuishouden en een laag inkomen, omdat ik mezelf dan goed kan vergelijken met hen.

Dankjewel Tineke voor het delen van jouw geldzaken!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s