systeempje

image
De kop is er af! Van mijn vakantieweek zonder kinderen wel te verstaan: gisteravond al had het gemis van mijn kinderen plaatsgemaakt voor een zonnig humeur. Dat kwam ook door de wijndrink-afspraak moet ik er eerlijk bij zeggen. Vanochtend gezellig een koffiedate, vanmiddag gefietst, gewandeld en gerommeld in huis, vanavond komt mijn zus logeren. En dan heb ik niet eens verteld wat ik overmorgen ga doen. Leve de zomer!

Een heel ander onderwerp nu.
Klussen in huis: dat doe je als het kunt zelf, alleen met twee linkerhanden of een chronisch gebrek aan tijd huur je iemand in. Want je wilt niet dat er iets mis gaat. Lekkende leidingen, tochtende sponningen, kortsluiting. Allemaal gevaarlijk en financieel riskant.
Huishouden: ik ken weinig mensen die dit als hobby zien (wat bij klussen dan vaak wel het geval is). Zolang je genoeg tijd hebt blijft de boel op orde, maar zodra je werk, gezin en vrije tijd wilt combineren komt het op je discipline en organisatorische vermogen aan. Iedereen heeft dan zijn eigen sluitpost; bij mij is dat bijvoorbeeld de wc (maak ik schoon als het echt nodig is, of als er bezoek komt – goeie stok achter de deur). Financieel heeft dit gelukkig weinig risico’s. Wel voor de indruk die je op anderen maakt.
Boodschappen doen: vind ik toevallig leuk, maar voor veel mensen is het een noodzakelijk kwaad. Helemaal na een dag hard werken als je in de supermarkt de verleiding moet weerstaan om weer met een kant-en-klare designmaaltijd thuis te komen. Financieel best riskant: op de budgetcursus was dit voor de meeste mensen de kostenpost waarvan ze verbaasd waren over de hoogte ervan. Niet moeilijk nee, om je mandje een paar keer per week vol te laden.
Zo kan ik nog wel doorgaan over al die dingen in en rond onze huishoudens, die we gedeeltelijk uitbesteden.
Maar waar ik eigenlijk naar toe wil: waarom doen we wel onze eigen administratie?
Tuurlijk, tot op zekere hoogte komen we een end, maar wees eerlijk, zijn jouw financiën niet regelmatig, net als die wc, een sluitpost? En ben je regelmatig onzeker over financiële beslissingen die je gemaakt heb? (ik wel)
Dat je eigenlijk eens je verzekeringen moet checken. Of dat je een donkerbruin vermoeden hebt dat je telefoonabonnement veel goedkoper zou kunnen. Je sportschoolabonnement opzeggen, vanwege die langlopende blessure of je luiigheid. Maar dat bedenk je als je in je lunchpauze je saldo checkt en al die bedragen afgeboekt ziet staan. Niet als je ’s avonds de hond uitlaat of eindelijk op de bank zit. Dat heet sluitpost. Niet direct een ramp maar het heeft wel financiële gevolgen. Soms ernstige, als je door opgelopen boetes niet meer aan je vaste verplichtingen kunt voldoen. Gebeurt vaak genoeg.
Hoe fijn zou het zijn als er een systeempje bestond waarin je je vaste lasten zou laten beheren door anderen. Die dan ook je verzekeringen, energie en de hele rataplan onder de loep nemen en optimaal maken. Al dat geld komt dan op een aparte rekening. Je pinpas wordt dan een soort leefgeldpas. Wat daar op staat heb je te besteden. Niet meer, niet minder. En je kunt altijd aan je verplichtingen voldoen zonder al het denkwerk dat het nu kost (bijvoorbeeld bedenken dat je volgende maand dertien verjaardagen hebt, waardoor je nu alvast wat zuinig aan moet doen).
Daar droom ik wel eens van. Omdat ik weet dat het bestaat.
Tenminste, in concept. Er zitten heel wat haken ogen aan en voordat een dergelijk systeem juridisch bestaansrecht heeft, zijn we een poosje verder. Maar als dit project gaat lopen (men is er aan bezig) ben ik de eerste die meedoet!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s